”Kivien heittelyä”

Ihmisluonto ei ole Jeesuksen ajoista parin vuosituhannen aikana paljon muuttunut, syyllinen tahdotaan edelleen ”kivittää”. Niin hyvät ihmiset itsessään löysivät syntiä harjoittavan, ja toivat Jeesuksen eteen, ”hänen on kivitettävä”.  Ainakin silloin kun syyllinen on selvästi alakynnessä, ilman että on yhtään puolustajaa, hänet tahdotaan ”kivittää”.

Eräänä yönä kello kolmen aikaan heräsimme valtavaan auton renkaiden ulvomisen ja sen jälkeiseen rysäykseen. Aivan asuntomme läheisyydessä olevalla tiellä sattui liikenne onnettomuus, ja hyvin nopeasti kokoontui paikalle lähialueen asukkaita, niin mekin menimme katsomaan mitä oikein tapahtui. Betoni pylvääseen oli törmännyt henkilöauto ja samalla osunut toiseen autoon, onneksi vakavilta henkilö vahingoilta säästyttiin. Näin ainakin onnettomuuden osalta, mutta kun paikalle tulijat huomasivat että oletettu syyllinen yritti pikkuhiljaa siirtyä sivummalle, otettiin hänet miehissä kiinni ja alettiin potkia ja lyödä nyrkeillä, siitä kyllä saattoi syntyä lisä vammoja.  Hänen onnekseen poliisit saapuivat paikalle ja ottivat huostaansa. Oletettu syyllinen pistettiin rautoihin ja poliisi auton lavalle odottamaan jatko toimenpiteitä.

Tämä tapahtuma Phuketin yössä, pysäytti miettimään, edelleen me ihmiset olemme valmiit ”kivittämään” mielestämme syyllisen.  Niin kuin tässäkin tilanteessa, varmasti itse kukin tunnistamme verrattavissa olevia syyllisen tuomitsemis tilanteita.Onneksi lopullinen tuomiovalta ei ole meillä ihmispoloisilla, vaan Vanhurskas Jumala toimii oikeudenmukaisena tuomarina.

Tänäkin päivänä tarvitaan Jeesuksen sanoja kun syntistä tuotiin Jeesuksen eteen, pannakseen Jeesuksen koetukselle. Mutta Jeesus esittikin ensin kysymyksensä syyttäjille Joh.8:7”Joka teistä on synnitön, se heittäköön ensimmäisenä häntä kivellä.” 

Emme kukaan voi kovin korkealta katsoa ketään, sillä ei meistä kukaan ole synnitön.

Mutta armahtava Jumala tarjoaa meille vapauttavaa armoaan vastaanotettavaksi tänäänkin. Niin kuin Jeesuskin, kirjanoppineiden ja fariseusten eteensä tuomalle syntiselle.  Joh.8: 10-11. Jeesus suoristautui ja kysyi: ”Nainen, missä ovat syyttäjäsi? Eikö kukaan ole sinua tuominnut?”   Hän vastasi: ”Herra, ei kukaan.” Niin Jeesus sanoi hänelle: ”En minäkään sinua tuomitse. Mene, äläkä enää tee syntiä.”

Kuinka paljon onkaan tänäkin aikana Kainin tavalla syyllisyyden taakoittamia ihmisiä.

1.Moos. 4:13″Syyllisyyteni on suurempi, kuin että sen kantaa voisin. Me saamme julistaa Hyvää Sanomaa jossa on voima joka vapauttaa syyllisyyden taakoittaman ihmisen.

Älkäämme mekään tuomitko lähimmäistämme vaan kertokaamme evankeliumin muuttavasta voimasta. Jumala on sanassaan luvannut.  Jer.29:11- 14. sillä minä tunnen ajatukseni, joita minulla on teitä kohtaan, sanoo Herra. Ne ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia – minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Silloin te huudatte minua avuksenne, tulette minun luokseni ja rukoilette minua, ja minä kuulen teitä. 13. Silloin te etsitte minua ja löydätte minut, kun etsitte minua kaikesta sydämestänne. Minä annan teidän löytää itseni, sanoo Herra,

Jumala tuntee meidät läpikotaisin ja silti Hän on valmis armahtamaan ja vapauttamaan meidät.

Luuk.4:18. ”Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille; hän on lähettänyt minut saarnaamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen,

Edelleen evankeliumissa on voima joka vapauttaa sorretun!

                                                                                          t. Tarvo